FaceBook Pixel

Які бувають шкідливі додатки на смартфон та наскільки вони небезпечні

 

    У світі мільярди людей з телефонами, планшетами та комп'ютерами. Ці пристрої залежні від програм, які потрібні їм для роботи та забезпечення нас функціями, до яких ми звикли.

     Важливо бути пильними, тому що існують не тільки безпечні додатки. Кіберзлочинці також розробили свої власні шкідливі додатки для смартфонів.

 

Шкідливий додаток: що це таке?

 

Шкідливі додатки: які бувають і в чому їхня небезпека? фото 1

 

     Це додаток, призначений для завдання шкоди гаджетам, на яких він встановлений. Іноді він може спливати перед вами у вигляді реклами на ненадійних сайтах, а буває, що шкідник потрапляє навіть на найпопулярніші платформи, як Google Play та Apple App Store.

     Шкідливі додатки можуть виступати у ролі шпигунського ПЗ для спостереження за активністю зараженого девайса. Наприклад, на телефоні це реєстрація текстових повідомлень, облікових даних для входу, захоплених фото, відео і тощо.

     Також такі програми називаються «троянськими». Вони мають безпечний вигляд, проте у фоновому режимі містять небезпечний код, що дозволяє використовувати пристрої та інформацію на них без відома користувачів.

 

Чи всі шкідливі програми створені хакерами?

 

Шкідливі додатки: які бувають і в чому їхня небезпека? фото 2

 

     Тут слід з'ясувати, що не всі схематичні програми небезпечні. Деякі просто погано спроектовані та мають недостатньо надійні функції безпеки для захисту вас і ваших даних.

     Також частина додатків не призначена для заподіяння шкоди, проте часом запитують певні дозволи для роботи, що може зазнати ризику. Наприклад, додаток для відеодзвінків вимагає доступу до контактів, а редактор фотографій запитує доступ до галереї вашого гаджета.

     У більшості випадків це не несе небезпеки для вас та ваших даних. Але ситуації бувають різні і якщо раптом додаток порушує якісь межі конфіденційності, або не надає безпечне зберігання вашої інформації, вір може стати метою зловмисників. Тоді ваші дані будуть під загрозою.

 

Наскільки поширені шкідливі додатки?

 

     На жаль, на сьогоднішній день шкідливі додатки дуже поширені навіть на офіційних платформах. Гарний приклад:

     У серпні 2022 року кілька новинних агентств повідомили, що 35 шкідливих програм могли заразити мільйони гаджетів.

     В результаті ця загроза, виявлена Bitdefender, стала причиною понад двох мільйонів завантажень шкідливих додатків у Google Play, серед яких були редактори фотографій, зображення для робочого столу і навіть інструменти для налаштування клавіатури.

 

     Як уникнути шкідливих додатків?

 

     Існує, як мінімум, п'ять кроків, які обов'язково потрібно зробити, щоб убезпечитися від шкідливих програм:

  1. Знати контрольні ознаки небезпечних додатків починаючи з кількості завантажень.

     Тобто, перш ніж встановити додаток, подивіться, скільки раз він був встановлений. Якщо ви помітили, що завантажень мало, то це може означати, що він зовсім новий і ще не був ґрунтовно протестований та перевірений звичайними користувачами. У такому випадку краще утриматися від його встановлення.

 

Шкідливі додатки: які бувають і в чому їхня небезпека? фото 3

 

  1. Враховувати відгуки користувачів перед встановленням будь-якої програми.

     Якщо ви звернули увагу, що багато людей пишуть про повільність додатку, незвичайні запити дозволів та інше, то цілком імовірно, що ви зіткнулися з чимось шкідливим.

  1. Провести дослідження додатків перед завантаженням.

     Будь-який додаток на перший погляд може здатися невинним, а потім знаходяться огляди, які вказують на недосконалу систему безпеки та потенційні ризики.

  1. Слідкувати за червоними прапорцями у встановлених програмах.

     Якщо у вас постійно спливає реклама, в якій вас просять надати доступ до ваших повідомлень, електронних листів або ви стикаєтеся з частими збоями, уповільненнями, то, можливо, вся справа у шкідливому застосуванні.

  1. Слідкувати за акумулятором.

     Крім того, небезпечні додатки впливають на швидкість розрядження акумулятора.

         Тримайте вухо гостро і тоді ви зможете ефективніше захистити свій гаджет від підлих зловмисників.

     З турботою про вас, frontalka.com.ua.