FaceBook Pixel

Чим більший масштаб, тим гірше зображення. Чому так?

     Ви коли-небудь замислювалися, чому наближаючи сцену на камеру телефона і збільшуючи масштаб, якість фотографії стає гіршою? При цьому під час зйомки тієї ж сцени на цифрову дзеркальну камеру можна природно збільшити масштаб без втрати якості зображення. Чому це відбувається?

     Прямо зараз Frontalka пропонує обговорити концепцію змінного оптичного зуму, принцип його роботи і причину відсутності у смартфонах. 

Що таке змінний оптичний зум?

Чому смартфони не мають змінного оптичного зуму, як цифрові дзеркальні фотокамери? фото 1

    Оптичний зум — це можливість збільшити знімок без втрати якості зображення. Цифровий зум — це коли камера не масштабує картинку, а розтягує обмежену кількість пікселів, що призводить до розмиття і шуму. 

Чому в смартфонах немає змінного зуму?

Чому смартфони не мають змінного оптичного зуму, як цифрові дзеркальні фотокамери? фото 2

    У телефонах немає змінного оптичного зуму через ергономічність. На відміну від професійних камер, які набагато більше і їх можна носити в сумці чи рюкзаку, смартфон має бути досить тонким, щоб поміщатися у кишені.

     Крім того, камера — це лише частина телефона. Не забувайте, що вам ще потрібно звільнити місце під материнську плату, акумулятор, динамік і безліч різних датчиків. Спеціальну камеру не турбують розміри та наявність вільного місця для інших компонентів, які не відносяться до фотографії.

     Оскільки смартфони поки не можуть забезпечити змінний оптичний зум, як розумний обхідний шлях, вони використовують відразу кілька камер. При цьому для кожного об'єктива встановлено фіксовану фокусну відстань.

     Наприклад, у Samsung Galaxy S23 Ultra чотири тильні камери: широка (24 мм), ультраширока (13 мм), телеоб'єктив із трикратним оптичним зумом (70 мм) та перископ із десятикратним оптичним зумом (230 мм).  

Чи отримають колись смартфони змінний оптичний зум?

 Чому смартфони не мають змінного оптичного зуму, як цифрові дзеркальні фотокамери? фото 3

    Безсумнівно, згодом смартфони отримають змінний оптичний зум завдяки використанню складної оптики. Всі великі виробники телефонів за лаштунками працюють над цією технологією, тому цілком імовірно, що протягом трьох років вона з'явиться во флагманах.

     Складна оптична система дозволить смартфону охопити деякі можливості безперервного масштабування професійних фотокамер, залишаючись при цьому тонким і легким.

     Хоча, насправді, ми з вами вже бачили цю технологію у моделі Sony Xperia 1 IV, де безперервний оптичний зум змінюється від 3.5-кратного збільшення (85 мм) до 5.2-кратного (125 мм). Звичайно, діапазон збільшення невеликий, але це помітний крок уперед.

     Як тільки телефони отримають цю покращену технологію, відпаде потреба у кількох камерах. Смартфони матимуть одну чудову камеру, яка забезпечить стабільну якість фотографій.

    А що ви думаєте з цього приводу?