FaceBook Pixel

10 відомих міфів про смартфони, які не відповідають дійсності

     Кожен з нас знає цілу купу технічних упереджень про мобільний телефон. Хоча всі ці байки вже мільйон разів спростували, багато людей все одно продовжують у них вірити.

     У цій статті Frontalka розвінчує 10 найпопулярніших міфів, які давно слід перестати приймати всерйоз.

 

Міф №1: Потрібно закривати фонові програми, щоб заощадити заряд батареї та уникнути гальмування телефона

10 популярних міфів про смартфони, які не відповідають дійсності фото 1

     На перший погляд, це твердження звучить логічно: будь-які додаткові процеси використовують системні ресурси і чим більше запущено програм, тим повільніше працюватиме гаджет.

     Проте і Apple, і Google відкрито заявляють, що закриття фонових програм ніяк не впливає на пам'ять і час автономної роботи. Фактично віконця, які відображаються в режимі перегляду завдань, — це просто історія запуску програм, а не робочі програми.

 

Міф №2: Потрібно повністю розрядити смартфон перед заряджанням

10 популярних міфів про смартфони, які не відповідають дійсності фото 2

     Дійсно, літій-іонні акумулятори працюють краще у зарядженому стані. Вони не стикаються із проблемою старих NiCD та NiMH, яким перед зарядкою до 100% потрібно було повністю розрядитися.

     Однак у цьому міфі є частка правди. Деякі експерти сходяться на думці, що кожні три місяці або після 40 неповних циклів, перш ніж зарядити телефон до 100%, його потрібно розрядити до 0%. Таким чином не збільшується термін служби акумулятора, зате робиться «калібрування», яке допомагає показникам на екрані залишатися точними.

 

Міф №3: Bluetooth та Wi-Fi Direct вбивають батарею вашого смартфона

10 популярних міфів про смартфони, які не відповідають дійсності фото 3

    Bluetooth і Wi‑Fi Direct сприяють швидкій передачі файлів та інших даних між пристроями. У фоновому режимі без навантаження робота цих модулів не призводить до сильного розряду батареї. Але як тільки ви приступите до копіювання або надсилання чогось з телефона на інший гаджет, акумулятор почне активно розряджатися.

     У цьому міфі також є частка правди. Енергію батареї може витрачати оновлення програм через Wi‑Fi. Що робити у такому випадку? У налаштуваннях відключіть автоматичне завантаження нових версій і тоді сам по собі модуль Wi-Fi не буде сильно впливати на витрати енергії акумулятора.

     Що стосується Bluetooth, то без активної передачі він також не має помітного впливу на батарею.

 

Міф №4: Чим крутіше начинка, тим краща продуктивність

10 популярних міфів про смартфони, які не відповідають дійсності фото 4

     Чим більше ядер у процесорі, тим швидше смартфон — чи це так?

     Ні. Безпосередня кількість ядер не впливає на швидкість роботи. Наприклад, чіп Apple A15 Bionic — 6 ядерний, а Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 — 8 ядерний, але при цьому процесор iPhone 13 більш продуктивний, ніж у його конкурента, що працює на Android платформі.

     Ядра потрібні для розподілу навантаження на процесор. Більшість операцій потребує одне-два ядра, інші переходять у режим сну для економії заряду батареї.

     Продуктивність багато в чому залежить від роботи процесора та якості оптимізації ефективності ОС із додатками. 

 

Міф №5: Найкращий зарядний пристрій — оригінальний

10 популярних міфів про смартфони, які не відповідають дійсності фото 5

     Ринок аксесуарів становить значну частину доходів компаній-виробників телефонів. Їм вигідно, щоб люди купували саме фірмові зарядні пристрої, тому вигадують різні маркетингові хитрощі.

     Запам'ятайте: будь-яка зарядка, створена відповідно до специфікацій виробника — безпечна для вашого смартфона.

     На сьогоднішній день існує багато чудових фірм, що випускають ЗП, як, наприклад: Baseus, HOCO, USAMS, Borofone. Їм можна довіряти, а ось безіменні дешеві підробки краще оминати. Саме вони несуть небезпеку для «життя» гаджета.

 

Міф №6: Не можна залишати смартфон заряджатися на ніч

10 популярних міфів про смартфони, які не відповідають дійсності фото 6

     Вважається, що якщо залишати смартфон, підключеним до розетки на всю ніч, це призведе до швидкого зношування батареї. Цей факт не відповідає істині.

     Сучасні літій-іонні акумулятори мають вбудований захист від перезаряджання. Таким чином, щойно телефон повністю заряджається, він перестає споживати електрику.

 

Міф №7: Якщо вимкнути телефон та вийняти SIM-карту, його неможливо буде відстежити

10 популярних міфів про смартфони, які не відповідають дійсності фото 7

     Режим польоту.

     Переведення смартфона в режим «у літаку» відключає Wi-Fi і стільниковий зв'язок в основному для того, щоб вас ніхто не турбував. Але це не завадить вас відстежити, тим більше через супутник.

     По суті смартфон має дві операційні системи:

  1. Підключається до стільникових мереж навколо вас

  2. Прямий інтерфейс між пристроєм та користувачем

         Коли ви вмикаєте на телефоні режим польоту, він відключає лише одну частину ОС (сторону користувача), при цьому частина, яка обмінюється даними зі стільниковими мережами, продовжує бути активною. Висновок: режим «у літаку» не захистить від відстеження.

     Виймання SIM-картки.

     Якщо витягнути сімку, смартфон все одно можна буде відстежити, оскільки в нього вбудовані ідентифікатори, які легко виявити за допомогою пристроїв Stingray та підроблених вишок стільникового зв'язку.

     Єдиний надійний спосіб уникнути відстеження — витягти батарею.

 

Міф №8: Автоматичне налаштування яскравості екрану заощаджує заряд батареї

10 популярних міфів про смартфони, які не відповідають дійсності фото 8

     Міф говорить: завдяки вбудованому датчику освітленості смартфон може автоматично підібрати ідеальне налаштування яскравості екрану для економії енергії.

     Реальність у наступному: зниження яскравості дисплея може захистити батарею від швидкого розрядження, але цей датчик освітленості протягом дня споживає набагато більше енергії, постійно пінгуючи процесор, щоб обробити зібрані дані і прийняти рішення щодо рівня яскравості — низького чи високого.

     Найбільш ефективніше — рідше активувати екран телефона.

 

Міф №9: Чим більше мегапікселів — тим краще фотографії

10 популярних міфів про смартфони, які не відповідають дійсності фото 9

     Виробники телефонів випустили багато моделей з камерами на 48 Мп і навіть 108 Мп. Переглядаючи фото з таких гаджетів, можна побачити, що за якістю вони нічим не відрізняються від знімків, зроблених на камеру 12 Мп. Чому так відбувається?

     Компаніям вигідно приваблювати покупців красивими цифрами. Маркетинговий хід.

     Якщо вам потрібен апарат, який робить реально якісні фотографії, при виборі звертайте увагу не на кількість, а саме на розмір пікселів, величину лінзи, сенсора і на встановлене програмне забезпечення.

     За гарну якість фото відповідає постобробка розумними алгоритмами, які:

  • Поліпшують деталізацію

  • Підвищують контрастність

  • Згладжують шуми

  • Регулюють баланс білого

  • І здійснюють багато інших операцій, про які люди не здогадуються.

 

Міф №10: Чим вище роздільна здатність екрану, тим вища його якість

10 популярних міфів про смартфони, які не відповідають дійсності фото 10

     Технології розвиваються, а разом із ними зростає роздільна здатність екранів телефонів — HD, FullHD, 2K, 4K.

     При цьому дослідження вчених доводять, що людське око здатне розрізняти окремі пікселі, якщо їхня щільність не перевищує величини близько 300 пікселів на дюйм. Тому немає сенсу гнатися за супер-роздільною здатністю. Зверніть увагу на інші корисні технології, як, наприклад, фільтр синього кольору.

     До того ж, девайси з дисплеями 4К дуже «ненажерливі».

    Чи є міфи, які ви хотіли б додати до цього переліку? Напишіть Фронталці у соціальних мережах і команда магазину із задоволенням вивчить їх та опублікує у вигляді статті. З турботою про вас і ваш смартфон, frontalka.com.ua.