FaceBook Pixel

Як впливає бездротова зарядка MagSafe на акумулятор телефона

 

     MagSafe «вбиває» акумулятор!

     Не встигла ця технологія з'явитися на ринку, як відразу ЗМІ підняли бунт «на кораблі», розповідаючи про те, що MagSafe знищить батарею телефона за лічені місяці.

     Насправді не все так катастрофічно, хоч і частка правди в цьому є.

  • По-перше, будь-яка зарядка шкодить акумулятору.

  • По-друге, за 500 повних циклів заряду від бездротового пристрою, в середньому телефон втрачає близько 20% батареї (це приблизно 1.5-2 роки звичайного використання та 1 рік інтенсивного). Застосовуючи Lightning, ті ж 20% втрачаються приблизно за 800 повних зарядок.

     Чому ж така реакція на MagSafe? Здебільшого на це впливає нагрівання акумулятора під час бездротової зарядки. Внаслідок цього падає рівень електролітів усередині батареї.

 

Чому бездротовий зарядний пристрій сильно нагрівається?

 

Бездротова зарядка MagSafe: як насправді впливає на батарею фото 1

 

     Не вся енергія надходить у кінцеву точку. ККД провідної зарядки складає близько 95%, а MagSafe — 60-70%, а, може, і менше. Залишки електрики розсіюються в телефон.

     Також на ефективність зарядки впливає металевий корпус та наявність чохла. У такому разі енергія засвоюється ще гірше, а тепло, відповідно, більше розсіюється.

     Та й в принципі будь-яке тривале нагрівання позначається на батареї, будь то БЗП або:

  • перебування телефона під прямим сонячним промінням

  • інтенсивна робота (наприклад, під час енергоємної гри)

  • використання 5G у спеку

  • знаходження смартфона під подушкою, ковдрою

 

Що швидше живить: дротова чи бездротова зарядка?

 

 Бездротова зарядка MagSafe: як насправді впливає на батарею фото 2

 

     Бездротовий зарядний пристрій Qi має потужність до 10 Вт. Потужність стандартної дротової зарядки для iPhone — 5 Вт та швидкої — 15 Вт. До речі, деякі моделі, як, наприклад, OnePlus, можна заряджати загалом 40 Вт зарядним пристроєм.

     Висновок: бездротова зарядка не швидше за провідну! Але тут немає нічого поганого, тому що акумулятор «не в захваті» від швидкого живлення. Так що знос АКБ буде однаковим при використанні як MagSafe, так і Quick Charge.

 

Які найчастіші проблеми з БЗП?

 

     Безперечно: кабель та адаптер дуже надійні та довговічні. Вони можуть прослужити вам багато років, якщо їх випадково не зламати. Ці аксесуари цілком влаштовують більшість користувачів, тим паче що технологія зарядки перевірена та не псує гаджет.

     Як щодо бездротового пристрою?

     Насамперед слід серйозно підходити до вибору цього аксесуару. Неякісні товари — непередбачувані. Вони можуть раптово подати знижену або підвищену напругу, що згубно позначиться на акумуляторі.

     Крім того, потрібно розуміти, що внаслідок підвищеного тепловиділення апарат постійно нагрівається, а це може призвести до пошкодження шлейфу або відшарування дисплея.

     Зустрічаються БЗП, які створюють магнітне поле навколо інших гаджетів і за рахунок цього заважають їхній коректній роботі. Також такі пристрої можуть видавати неприємний високочастотний писк.

     Зверніть увагу, що йдеться лише про неякісні бездротові зарядки!

 

Чи може бездротова зарядка продовжити «життя» Apple iPhone?

 

 Бездротова зарядка MagSafe: як насправді впливає на батарею фото 3

 

     Може! Але для цього важливо дотримуватись деяких правил:

  1. користуйтеся оригінальними зарядками та кабелями

  2. уникайте підвищеного перегріву: не використовуйте «енергоємні» програми під час заряджання

  3. чергуйте провідну зарядку з бездротовою

  4. не заряджайте смартфон у спекотному приміщенні та під прямим сонячним промінням

     Зауважте, що всі Apple iPhone, починаючи з 8 версії, а також деякі моделі Android телефонів обмежують заряд 80%, якщо батарея сильно перегріта.

 

Чи варто купувати бездротовий зарядний пристрій?

 

      Немає явних причин відмовляти собі у комфорті. Так, ця зарядка швидше садить АКБ, але ми що, купуємо смартфон, щоб молитися на ємність його батареї?

     Нові технології створено для спрощення життя. Тож чи є тоді сенс прораховувати кожен крок і постійно за щось переживати? Давайте дамо шанс інноваціям хоч би тому, що вони вносять у наше буття різноманітність!

    З турботою про вас і ваш гаджет, frontalka.com.ua.